Celulita infectioasa - tot ce trebuie sa stii despre aceasta
Celulita este acea afectiune a pielii care schimba complet aspectul ei, facand-o asemeni unei cojii de portocale. Pielea devine intunecata, denivelata si lipsit de frumusete si stralucire. De obicei celulita este localizata pe fese si coapse, dar aceasta nu este o regula. Desi nu exista remedii magice pentru celulita, o rutina sanatoasa, exercitiile regulate, alimentatia adecvata si metodele de tratament pot schimba radical situatia. Cand vine vorba, insa, despre celulita infectioasa, lucrurile se pot complica foarte mult.
Ce este celulita infectioasa
Celulita infectioasa este o infectie cutanata comuna si uneori dureroasa a pielii. Ea poate debuta sub forma unei zone rosii, inflamate care se poate simti fierbinte la atingere. Roseata si inflamarea se pot raspandi rapid.
Cel mai adesea, celulita infectioasa afecteaza pielea de pe coapse, dar infectia poate aparea oriunde pe corp si chiar pe fata. Ea se manifesta de obicei la suprafata pielii, dar, in cazurile mai severe, poate afecta si tesuturile din adancime. Infectia se poate raspandi la ganglionii limfatici si poate ajunge in fluxul sanguin.
Un lucru mai putin stiut este faptul ca, daca nu este tratata, celulita infectioasa, in formele ei severe, poate pune viata in pericol.
Care sunt simptomele celulitei
Este recomandat ca, de indata ce depistati aceste simptome, sa consultati un medic:
- Durere si sensibilitate in zona afectata;
- Inrosirea si inflamarea pielii;
- Eruptie cutanata care se dezvolta rapid;
- Pielea se strange, devenind lucioasa si umflata;
- Senzatie de caldura in zona afectata;
- Abcese de puroi;
- Febra.
In cazul celulitei infectioase, care este mult mai grava, simptomele includ frisoane, stare de rau, oboseala, ameteala, dureri musculare, transpiratie, etc. Cand celulita infectioasa incepe sa se raspandeasca, apar simptome noi cum ar fi somnolenta, letargia, blisterele sau dungile rosii.
Tratament pentru celulita infectioasa
Tratamentul pentru celulita infectioasa consta in administrarea de antibiotice pe cale orala pe o perioada de 5 sau 14 zile. Medicul mai poate prescrie calmante si repaos pana la disparitia simtomelor si imbunatatirea starii generale. Pentru a reduce inflamatia, se recomanda ridicarea membrului sau a zonei afectate mai sus decat inima.
Celulita infectioasa ar trebui sa dispara in termen de 7 - 10 zile dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Daca infectia este severa sau este dublata de o afectiune cronica sau un sistem imunitar slabit, este posibil sa fie necesara o perioada mai lunga de tratament.
Chiar daca starea se amelioreaza dupa cateva zile, tratamentul cu antibiotice trebuie dus pana la final, conform prescriptiei medicului, pentru a distruge in totalitate bacteriile.
Pe de alta parte, daca starea nu se amelioreaza dupa 3 zile de la inceperea tratamentului si, mai mult, se agraveaza, se recomanda revenirea de urgenta la medic. Este foarte posibil sa aveti o forma foarte severa da celulita infectioasa si ea sa necesite spitalizare.
Celulita cauze
Celulita este provocata de bacterii, cum ar fi Staphylococcus și Streptococcus, care intra in piele printr-o taietura sau fisura. Acest lucru poate fi asociat cu o ranire sau muscatura unei insecte.
Diagnostic celulita
Medicul poate pune diagnosticul de celulita doar privind pielea si zona afectata. El va tine cont de umflarea pielii, roseata si caldura din zona afectata, glande inflamate. In functie de severitatea simptomelor, medicul poate cere sa monitorizeze zona afectata timp de cateva zile pentru a vedea daca roseata si inflamarea se raspandesc. Sunt si situatiile grave in care medicul va lua o proba de sange sau o proba de tesut din zona afectata pentru a testa existenta bacteriilor.
Celulita cauze - este celulita infectioasa contagioasa?
De obicei celulita nu se transmite de la o persoana la alta. Cu toate acestea, daca ai o rana deschisa pe piele si atingi pielea unei persoane afectate, este posibil sa fie contactata. Persoanele care sufera de anumite afectiuni ale pielii (eczeme, picior de atlet, etc), ofera mediu perfect pentru celulita cauze si sunt mai susceptibile sa contacteze celulita infectioasa, bacteriile putand intra in pielea lor prin fisurile provocate de afectiunile pe care le au.
De asemenea, in caz de celulita cauzele pot fi un sistem imunitar slabit, acesta crescand riscul de a contacta celulita - organismul nu se poate proteja impotriva infectiei.
Tratament celulita - solutii pentru acasa
Pe langa tratamentul cu antibiotice pe care persoanele afectate trebuie sa il urmeze pentru a impiedica raspandirea celulitei si punerea vietii in pericol, sunt cateva lucruri care se pot face acasa pentru a ameliora durerea si alte simptome.
- Se poate curata pielea in zonele afectate -intrebati medicul cum sa procedati corect si cum sa acoperiti rana.
- Daca este afectat piciorul, el trebuie ridicat deasupra nivelului inimii pentru a grabi reducerea inflamarii si a ameliora durerea.
- Intrebati medicul ce exercitii pentru celulita puteti practica si faceti o rutina in care sa le includeti.
Tratament celulita chirurgical
Daca celulita este insotita de un abces, poate fi necesara drenarea si aplicarea unui tratament chirurgical. Procedura este relativ simpla si implica anestezierea zonei afectate, o mica incizie in abces, curatarea de puroi si apoi pansarea ranii pentru ca ea sa se vindece in siguranta. Este posibil ca in urma unui tratament celulita chirurgical sa ramana o mica cicatrice.
Factorii de risc pentru celulita
Exista cativa factori care pot creste riscul de a contacta celulita infectioasa cum ar fi o taietura sau o zgarietura, un sistem imunitar slabit, afectiuni ale pielii care provoaca rani (eczemele, piciorul de atlet, consumul de droguri intravenoase, etc), diabetul, umflarea bratelor si picioarelor (limfedem), obezitate, etc.
Prevenirea celulitei
- Daca aveti o rana, curatati-o imediat si aplicati un unguent cu antibiotice. Acoperiti apoi rana cu un bandaj pe care il schimbati zilnic pana la formarea unei cruste.
- Nu ignorati zonele inrosite si dureroase - pot fi semne ale unei infectii.
- Daca aveti circulatia slaba sau o alta afectiune care creste riscul de celulita luati cateva masuri de precautie: pastrati pielea hidratata pentru a preveni fisurarea ei, purtati echipament de protectie cand lucrati sau faceti sport, inspectati-va picioarele zilnic pentru a depista ranile sau infectiile, etc.
- Adoptati un regim de viata sanatos si luati in calcul practicarea de exercitii pentru celulita.
- Contactati un salon de intretinere corporala si solicitati proceduri si tratamente preventive si de ameliorare a celulitei cum ar fi mezoterapia, impachetarile corporale, terapia cu vacuum sau radiofrecventa corporala hexapolara. Toate acestea sunt solutii neinvazive, extrem de blande, care pot ameliora simptomele inestetice ale celulitei.