Ce sunt cuperoza si rozaceea si ce tratamente faciale sunt disponibile pentru ele
Este foarte probabil sa nu fi auzit niciodata de cuperoza sau rozacee, desi ele sunt afectiuni relativ frecvente si pot afecta pe oricine. De fapt, multe persoane se confrunta in mod obisnuit cu cuperoza sau rozacee. Chiar daca sunt probleme minora care nu provoaca foarte multe complicatii, cuperoza sau rozaceea pot genera probleme grave daca nu se trateaza corespunzator. Mai mult, cuperoza provoaca pete rosii pe fata care pot deveni permanente, fiind foarte incomode si deranjante. Vom discuta mai multe lucruri despre aceste afectiuni si vom vedea ce tratamente faciale cuperoza sau rozacee sunt disponibile.
Ce sunt cuperoza si rozaceea
Cuperoza si rozaceea sunt afectiuni ale pielii legate de probleme de microcirculatie, ele afectand in special vasele de sange de pe pielea fetei, rezultatul fiind aparitia varicelor si a petelor mici in aceasta zona.
Cuperoza si rozaceea pot aparea pe toate tipurile de piele, factorii de risc incluzand stresul emotional, alcoolul, cafeaua, alimentele picante, tutunul, afectiunile digestive, expunerea excesiva la rediatiile solare sau utilizarea indelungata a corticosteroizilor topici.
Aparitia lor este explicata prin conexiunile dintre piele si sistemul nervos, ele nefiind considerata de fapt o boala a pielii, dar fiind inestetice si necesitand tratamente faciale cuperoza sau rozacee.
Simptomele cuperozei si ale rozaceei
Aceste afectiuni vizibile la nivelul fetei sunt mult mai raspandita la femei, in special la cele cu piele sensibila, alba, sau cu pielea delicata si cu tendinta de a se inrosi usor. Cuperoza si rozaceea se pot recunoaste prin prezenta varicelor mici care apar in special in jurul pometilor si a laturilor nasului, ele avand forma de linii purpurii sau rosiatice. Aceste vene pot fi insotite de pete rosii pe fata (care pot deveni permanente), piele uscata (de aceea este nevoie de un factor de hidratare), acnee rozacee, etc.
Din fericire, simptomele cuperozei si rozaceei se pot trata eficient in cadrul unor tratamente faciale ten sensibil in saloanele de frumusete, lucru care este recomandat pentru a evita permanentizarea petelor rosii de pe fata.
Tratamente faciale cuperoza sau rozacee
Exista mai multe tratamente faciale cuperoza sau rozacee, ele presupunand folosirea unor produse sau tehnici care sa imbunatateasca circulatia, sa creasca supletea si elasticitatea pielii si protectia impotriva deteriorarii microcapilarelor. Astfel, se pot folosi:
- Creme topice cu protectie solara de pana la 30 SPF. Ele se aplica zilnic si au o capacitate puternica de reparare si hidratare a pielii, calmand totodata mancarimea si accelerand scarificarea. Mai mult, datorita capacitatii de a proteja vasele de sange si a faptului ca sunt puternic antioxidante si antiinflamatorii, ele nu trebuie sa lipseasca in tratamentele faciale ale cuperozei sau rozaceei.
- Capsule orale 100% naturale care contin castan, vitis vinifera, rucus, vitamina C si alti antioxidanti. Ele ajuta la prevenirea umflaturilor si aparitia edemelor, fiind vasoconstrictive si venotonice. Totodata, protejeaza peretii vaselor de sange si contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine. Datorita faptului ca sunt naturale, capsulele orale sunt perfecte pentru un tratament de lunga durata, neinteractionand negativ cu alte tratamente. Nu contin lactoza sau gluten si se administreaza foarte simplu, fiind necesara doar o capsula pe zi.
- Prevenirea cuperozei si a rozaceei si folosirea de tratamente faciale adecvate periodice - Cea mai buna cale de a remedia efectele cuperozei sau a rozaceei, este sa apelam periodic la serviciile oferite de saloanele de frumusete, unde putem beneficia de tratamemte faciale cuperoze sau rozacee, sau tratamente faciale ten sensibil - amandoua fiind cat se poate de recomandate si neavand efecte adverse.
Care sunt simptomele rozaceei si ale cuperozei si cum difera acestea
Rozaceea este o afectiune inflamatorie cronica si episodica, care afecteaza pana la 10% din populatia adulta. Se regaseste in familia pacientilor cu piele hipersensibila, si se manifesta prin senzatii neplacute cum ar fi intepaturile sau arsurile. Totodata, pacientii prezinta semne de roseata difuza a obrajilor, a barbiei, a nasului si a fruntii, uneori ajungandu-se chiar si la conjunctivita. In cazurile mai grave, pielea se ingroasa si poate forma exces de tesut care afecteaza de obicei nasul, fenomen cunoscut sub numele de rinofima. rinofima face ca nasul sa para mai mare si mai bulbos, creand senzatia ca persoana este alcoolica, ceea ce poate afecta bolnavii din punct de vedere psihologic si fizic. Papulele si pustulele care apar sunt asemanatoare cu cele ale pielii predispuse la acnee, dar nu exista pori inchisi, pielea fiind mai uscata si petele nelasand cicatrici.
Cuperoza este des intalnita la persoanele cu piele hipersensibila si include senzatii neplacute cum ar fi intepaturile sau arsurile, fiind caracteriazata de roseata, uscaciune si sensibilitate crescuta. Roseata este rezultatul vaselor de sange dilatate si apar datorita pierderii elasticitatii pielii. Pielea predispusa la cuperoza are stadii incipiente, temporare, dar, pe masura ce progreseaza si se agraveaza, poate genera roseata permanenta vizibila la nivelul fetei.
Cuzele si factorii declansatori ai rozaceei si ai cuperozei
Desi nu se cunoaste cauza exacta a rozaceei, specialistii au identificat o serie de factori comuni in cazul persoanelor afectate. Ea poate debuta in jurul varstei cuprinse intre 20 si 50 de ani, femeile fiind afectate mai des decat barbatii. Cu toate acestea, atunci cand rozaceea afecteaza barbatii, ei sunt mult mai predispusi decat femeile catre rinofima.
Ca si rozaceea, cuperoza poate fi cauzata de o serie de factori cum ar fi varsta, genetica sau dieta.
Ambele afectiuni sunt agravate de anumiti factori declansatori care includ:
- Factorii de mediu - expunerea la temperaturi calde si apoi reci, vantul, soarele, umiditatea si poluarea (inclusiv fumul de tigara), etc.
- Factorii psihologici - cum ar fi furia sau stresul; hormonii de stres (adrenalina) declanseaza procese inflamatorii la nivelul pielii;
- Factorii externi - cum ar fi parfumurile, detergentii, cremele cu cortizon, baile calde, exercitiile fizice, alcoolul si alimentele picante. Imbracamintea poate fi si ea un factor prin colorantii iritanti pentru piele si substantele chimice impregnate in ea.
- Factorii mecanici - cum ar fi presiunea asupra pielii.
Evitarea factorilor declansatori cunoscuti este cea mai buna metode de a reduce la minimum simptomele rozaceei sau a cuperozei. Poate dura ceva timp pentru a identifica care sunt acestia, de aceea pastrarea unui jurnal de expunere la factorii endogeni sau exogeni si reactiile inregistrate poate fi de mare ajutor.
Totodata, impactul psihologic al acestor afectiuni atat de inestetice si vizibile la nivelul fetei, pot duce la jena, anxietate si chiar depresie. De aceea, alegerea unor tratamente faciale cuperoze si apelarea periodica la ele, poate fi o masura inteligenta in combaterea efectelor adverse ale cuperozei sau rozaceei.