Cauze si tratamente faciale piele sensibila
Pielea sensibila nu este o boala care sa poata fi diagnosticata de medic. De obicei este un simptom al unei alte afectiuni. Este posibil ca nici macar sa nu stii ca ai pielea sensibila pana cand nu sesizezi o reactie neplacuta la un produs cosmetic, cum ar fi sapunul, hidratantul sau un produs de machiaj. Cauzele pielii sensibile sunt rareori grave, simptomele putand fi tinute sub control cu cateva modificari simple in rutina de ingrijire a pielii si in adoptarea unor tratamente faciale piele sensibila. Vom vedea in continuare care pot fi cauzele si tratamentele faciale adecvate pentru pielea sensibila.
Pielea uscata si tratamente faciale piele uscata
Cand pierde prea multa apa si nu este hidratata corespunzator, pielea devine uscata, simptomele fiind mancarime, duritate la atingere, crapaturi si chiar sangerari, pete rosii si aspect solzos. Pielea uscata poate aparea in orice zona a corpului, fiind totusi mai frecventa pe maini, fata, brate sau zona inferioara a picioarelor. Metodele de tratamente faciale ten uscat si pentru restul corpului, implica hidratarea cat mai buna in zonele afectate, prin folosirea unguentelor chiar si de 3 ori pe zi. Pentru tratamente faciale piele uscata se recomanda produsele hidratante fara parfum si care contin acid hidraulic (un puternic agent de hidratare), acestea fiind special concepute pentru persoanele cu pielea sensibila. Totodata, pot fi de mare folos tratamente faciale cu oxigen hiperbaric. Pentru curatare se poate folosi un sapun demachiant bland, special conceput chiar si pentru cea mai delicata piele, iar pentru corp se poate incerca un ulei natural care nu irita, cum ar fi untul de shea.
Eczema si tratamente faciale adecvate
Eczema, sau dermatita atopica, afecteaza capacitatea pielii de a se proteja de agentii iritanti cum ar gi germenii din aer sau substantele chimice din detergentul de rufe. Aceasta poate genera o sensibilitate crescuta la produse care nu deranjeaza alte persoane, cum ar fi sapunul sau cosmeticele. Simptomele eczemelor variaza de la o persoana la alta, dar ele includ uscaciune, mancarime, mici denivelari cu crusta din care poate curge lichid, pete rosii sau brun-cenusii pe piele, umflaturi, piele groasa, crapata sau solzoasa, etc. Uneori, cremele si produsele hidratante anti-mancarime sunt suficiente pentru a ameliora simptomele, insa, daca acestea sunt severe, inainte de a apela la tratamente faciale piele sensibila, consulta un medic. Totodata, daca ai o eczema, este important sa alegi produse pentru piele sensibila care nu irita pielea, acestea fiind hidratante care contin ceramide (ceramidele ajuta la formarea unui strat protector pe piele), detergent hipoaalergenic fara parfum, creme anti-mancarime (Neosporin) care calmeaza si protejeaza pielea iritata, etc.
Dermatita iritanta de contact si tratamente faciale iritatii
Aceasta este o eruptie rosie insotita de mancarime si se dezvolta atunci cand stratul protector al pielii este deteriorat de contactul cu ceva iritant. Printre simptome, mai poti recunoaste pielea uscata, crapata sau solzoasa, umflaturi si blistere cu crusta din care poate curge lichid, umflaturi, senzatia de arsura, sensibilitatea zonei, etc. De obicei, dermatita de contact trece de la sine in cateva saptamani, dar este important sa gasesti cauza acestei reactii pentru a o putea izola pe viitor. Pentru a controla simptomele neplacute, va fi nevoie de cateva produse si tratamente faciale piele sensibila, care sa stimuleze vindecarea si sa calmeze mancarimile si senzatia de arsura. Astfel, potii apela la creme pe baza de steroizi (Cortizone 10) care reduc inflamatia si elimina mancarimea, creme anti-mancarime care contin un agent de amortire (camfor sau mentol), bai calmante cu faina de ovaz care linisteste piele cu blistere si calmeaza arsurile, etc.
Dermatita alergica de contact si tratamente faciale alergii
Aceasta este o forma mai putin comuna a dermatitei de contact si apare atunci cand avem o reactie alergica la o substanta specifica. Printre simptome putem recunoaste roseata, mancarimea, blistere si umflaturi care poti contine lichid, senzatia de arsura, umflaturi, senisibilitate, etc. Factorii alergenici ai dermatitei alergice de contact pot fi sapunul, lotiunile, plantele, bijuteriile, parfumurile, produsele cosmetice, nichelul din bijuterii, etc. De data aceasta ai nevoie de un tratament cu antihistaminice care sa calmeze mancarimea si sa reduca inflamatiile si trebuie identificat agentul alergenic pentru a putea fi izolat si evitat pe viitor. In tratamente faciale dermatita alergica de contact se recomanda produse care pot ajuta atat in tratare si prevenire si care includ antihistaminice orale (ajuta la controlul excesului de histamina din sange oprind reactia alergica), sapunuri si detergenti delicate (fara parfumuri).
Rozacee si tratamente faciale cuperoza
Aceasta este o boala comuna a pielii care afecteaza fata. Primele semne includ inrosirea tenului, a fetei, urechilor, pieptului sau spatelui, mici umflaturi si cosuri, ochi inrositi, vase de sange vizibile, etc. Rozaceea provoaca o sensibilitate extrema a tenului si, fara tratamente faciale cuperoza, poate lasa sechele pe viata. Pe termen lung, mentinerea sub control a rozaceei implica de obicei creme pe baza de reteta, asa ca, in situatiile grave, se recomanda sa dicuti cu medicul specialist. Acesta iti poate prescrie medicamente care reduc roseata faciala (brimonidina care ajuta la constrangerea vaselor de sange), hidratantele fara parfum (uleiurile si hidratarea ajuta la protejarea pielii de iritatii), etc.
Urticarie de contact si tratamente faciale ten sensibil
Aceasta este cauzata de contactul direct cu o substanta iritanta, simptomele manifestandu-se imediat: mancarime, senzatia de ardere, furnicaturi, roseata, umflatura, etc. Factorii declansatori pot fi unele plante, parfumurile, alimente contaminate, ingredientele produselor cosmetice, etc. De obicei simptomele dispar de la sine in 24 de ore, tratamentul concentrandu-se pe ameliorarea lor pana la eruptia cutanata. Se pot folosi antihistaminicele orale (se pot lua imediat ce se observa simptomele), cremele cu steroizi (cortizon 10) care reduc inflamatia si mancarimea, calmantele (ibuprofenul sau naproxenul) care reduc umflaturile si diminueaza disconfortul. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se aleaga tratamente faciale ten sensibil.
Fotodermatoza si tratamente faciale intinerire piele
Aceasta este o reactie anormala a pielii la lumina soarelui. Razele ultraviolete (UV) din lumina soarelui pot genera reactii anormale ale sistemului imunitar care dezvolta eruptii cutanate sau aspectul de piele solzoasa. Fotodermatoza este mai greu de recunoscut, dar are specific faptul ca apare doar pe partile expuse la soare, se manifesta primavara si vara, pielea umbrita (pleoapele sau zona de sub barbie) nu este afectata, etc. Daca lumina soarelui iti irita pielea, este posibil ca o protectie solara cu spectru larg (SPF 30 sau chiar mai mare) pentru piele sensibila sa te ajute. Totodata, foloseste imbracaminte care sa te protejeze de razele UV, Aloe Vera si tratamente faciale piele sensibila cum ar fi mezoterapia faciala pentru ameliorarea aspectului de imbatranire a tenului.