Tratament celulita si exercitii pentru celulita - solutii pentru combaterea ei
Celulita este o afectiune a pielii care ajunge sa aiba un aspect inestetic si intunecat. De obicei se dezvolta pe coapse si fese, dar poate fi prezenta si in alte zone. Celulita apare atunci cand depozitele de grasime ies la suprafata prin tesutul conjunctiv de sub piele.
Aspecte variate legate de celulita
- Celulita este foarte raspandita - intre 80% si 90% dintre femei o experimenteaza sub forme mai severe (cum ar fi celulita infectioasa) sau mai putin severe.
- Datorita texturii pe care pielea afectata de celulita o capata, aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de piele cu aspect de coaja de portocala.
- Desi sunt disponibile numeroase tratamente si metode de ameliorare - mezoterapie, impachetari corporale, terapia cu vacuum, radiofrecventa corporala hexapolara sau diverse exercitii pentru celulita care se pot practica acasa - efectul acestora este in general temporar.
- O dieta saraca in grasimi, renuntarea la fumat si un stil de viata activ care include exercitii pentru celulita pot ajuta la reducerea incidentei celulitei.
Ce este celulita?
Celulita este un termen folosit pentru a desemna aparitia unei inflamatii si inrosiri la nivelul pielii. Ea poate afecta atat barbatii, cat si femeile, fiind totusi mai des intalnita la femei.
Celulita, in functie de severitatea ei, are trei grade:
- Celulita de grad 1, sau celulita usoara - simptomele includ prezenta aspectului de coaja de portocala, 1 - 4 depresiuni superficiale la nivelul pielii si un aspect drapat sau mototolit, inestetic, al zonei afectate.
- Celulita de grad 2, sau celulita moderata - de data aceasta sunt prezente 5 - 9 depresiuni de adancimi medii si aspectul de coaja de portocala, iar pielea pare usor mototolita si mai intunecata la culoare.
- Celulita de grad 3, sau celulita severa - exista mai mult de 10 depresiuni adanci la suprafata pielii care este puternic drapata si are o culoare foarte neplacuta.
Celulita infectioasa
Mai exista o a patra forma de celulita, numita celulita infectioasa, foarte grava, care este provocata de bacteriile Staphylococcus și Streptococcus care intra in piele prin rani sau taieturi. De data aceasta, pe langa aspectul foarte urat al pielii, sunt prezente simptome mai grave ca febra, frisoane, oboseala, transpiratie, durere si chiar pustule cu puroi. Daca vorbim despre tratament celulita infectioasa, vom mentiona antibioticele si, uneori, in formele foarte severe cu abcese de puroi, chiar interventiile chirurgicale. Celulita infectioasa este foarte periculoasa si poate chiar provoca decesul persoanei afectate, daca nu se trece imediat pe tratament celulita cu antibiotice.
Celulita cauze
Desi nu se cunosc exact cauzele celulitei, se presupune ca ea rezulta din interactiunea dintre tesutul conjunctiv din stratul dermatologic care se afla sub suprafata pielii si stratul de grasime situat imediat sub el.
In cazul femeilor, celulele grase si tesutul conjunctiv din acest strat sunt dispuse pe verticala. Daca celulele grase ies in stratul de piele, apare aspectul de coaja de portocala, unul din simptomele celulitei.
In cazul barbatilor, tesutul are o structura incrucisata, ceea ce poate explica de ce ei sunt mai putin susceptibili pentru a dezvolta celulita, comparativ cu femeile.
Celulita factori de risc
Exista cativa factori care pot influenta aparitia celulitei:
- Factorii hormonali - Hormonii joaca un rol important in dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina - toate fac parte din celulita cauze.
- Menopauza - O alta teorie sustine ca pe masura ce estrogenul scade datorita instalarii menopauzei, fluxul de sange catre tesutul conjunctiv de sub piele scade si el. Circulatia redusa inseamna mai putin oxigen in zona si, prin urmare, o productie mai redusa de colagen. De asemenea, celulele grase se extind si ele pe masura ce nivelul de estrogen scade.
- Varsta - Varsta face ca pielea sa devina mai putin elastica, mai subtire si mai susceptibila sa se lase. Acesti factori cresc sansa de aparitie a celulitei.
- Genetica - Se pare ca este nevoie de anumite gene pentru a dezvolta celulita. Factorii genetici pot fi legati de viteza metabolismului, de distributia grasimii sub piele, de etnie si de sistemul circulator.
- Stilul de viata si alimentatia - Desi celulita cauze nu include si toxinele, un stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea riscului.
Cauze celuluita - dieta si stilul de viata
- Persoanele care consuma multe grasimi, carbohidrati si sare si prea putine fibre pot prezenta celulita pe zone extinse.
- De asemenea, celulita este mai extinsa la fumatori, la cei care nu fac exercitii fizice si la cei care stau mult timp intr-o anumita pozitie.
- Purtarea unei lenjerii prea stranse pe corp limiteaza fluxul de sange si acest lucru poate contribui si el la aparitia celulitei.
- Celulita mai este raspandita la persoanele care au exces de grasime, dar ea poate fi prezenta si la cele slabe.
- Desi varsta cea mai probabil de aparitie a celulitei este dupa 25 de ani, ea poate afecta si tinerii, inclusiv adolescentii.
Tratament celulita si exercitii pentru celulita
- Tratamentul celulitei implica, pe langa alte masuri, adoptarea unui stil de viata sanatos si a unui regim de exercitii fizice. Acestea, impreuna, pot reduce considerabil aspectul de coaja de portocala.
- Desi au fost sugerate mai multe terapii si metode de tratament celulita, nici una dintre ele nu a fost confirmata stiintific. Astfel, Academia Americana de Dermatologie (AAD) a revizuit o serie de tehnici care pot avea succes in reducerea aspectului celulitei prin ruperea benzilor de tesut conjunctiv de sub piele cum ar fi terapia cu unde acustice, tratamentul cu laser, subcizia, endermologia, terapia cu unde acustice, radioterapia, liposuctia, etc. Toate acestea amelioreaza aspectul celulitei, dar au efect pe o perioada scurta si necesita sedinte repetate.
- De asemenea, se pot practica o serie de exercitii pentru celulita, pentru fese si coapse, care pot ameliora aspectul pielii.
Medicamente si creme pentru celulita
Exista unele medicamente si creme care actioneaza asupra tesuturilor grase si pot fi de folos in procesul de tratament celulita.
- Cofeina deshidrateaza celulele, ceea ce face mai putin vizibila celulita. Ea ar trebui folosita zilnic.
- Retinolul poate reduce aspectul celulitei prin ingrosarea pielii. Este nevoie de cel putin 6 luni de utilizare pentru a se vedea rezultatele.
- Extract de seminte de struguri sau ginko biloba - ele se pot folosi pentru uz extern sau se pot injecta.