Celulita - o boala infectioasa care poate duce la sepsis
Celulita este o infectie bacteriana dezvoltata in straturile de adancime ale pielii si in tesutul adipos de sub piele. In vreme ce unele bacterii existente in mod natural in piele nu provoaca rau, altele, odata intrate in piele, pot genera infectii periculoase, cum este si celulita infectioasa. Aceasta, netratata corespunzator, poate genera complicatii atat de grave incat persoana afectata poate deceda.
Ce este celulita infectioasa?
Celulita infectioasa este diferita de celulita cu efect inofensiv asupra pielii cu aspect de coaja de portocala care poate aparea pe brate si coapse. Celulita infectioasa este o infectie severa dezvoltata in straturile mai profunde ale pielii. Ea este dureroasa, incepe brusc si, daca nu este tratata prompt, poate pune in pericol viata persoanei afectate. Cazurile usoare de celulita implica o infectie localizata la nivelul pielii si inrosirea zonei. Cazurile mai grave, implica o infectie cu raspandire rapida care poate duce la sepsis. Raspandirea celulitei infectioase este conditionata de cat de bine pus la punct este sistemul imunitar al persoanei afectate, de masurile de prevenire luate si de stilul de viata.
Tratament celulita
Tratamentul precoce cu antibiotice are de obicei succes. Majoritatea persoanelor care sufera de celulita infectioasa primesc tratamentul acasa, dar exista si cazurile mai severe cand este nevoie de spitalizare si chiar interventie chirurgicala pentru indepartarea puroiului si a infectiei.
Medicii pot recomanda ca tratament celulita:
- Medicamentele - Cazurile usoare de celulita raspund de obicei la tratamentele orale cu antibiotice administrate timp de 7 sau 14 zile. Daca nu sunt complicatii, simptomele ar trebui sa se amelioreze dupa 2 zile de tratament. Exista diferite tipuri de antibiotice care pot trata celulita, medicul decizand care dintre ele este cea mai buna solutie, in functie de tipul bacteriilor care au cauzat infectia si factorii specifici pacientului. Majoritatea pacientilor se recupereaza in 2 saptamani, dar, in cazurile severe, perioada poate fi mult mai lunga.
- Tratament in spital - Unele persoane cu celulita infectioasa severa necesita spitalizare. Ele prezinta simtome mai grave cum ar fi febra mare, varsaturi, recidivarea celulitei infectioase, tratamentul deja administrat nu a functionat, simptomele se agraveaza, etc. Tratamentul din spital este pe baza de antibiotice administrate intravenos, cu un picurator direct in vena din brat.
Tipuri de celulita
In functie de locul unde apare celulita, se evidentiaza mai multe tipuri:
- Celulita periorbitala - apare in jurul ochilor;
- Celulita faciala - apare in jurul ochilor, a nasului si a obrajilor;
- Celulita mamara - apare in zona sanilor;
- Celulita perianala - se dezvolta in jurul anusului.
Celulita poate aparea oriunde pe corp, inclusiv pe maini si picioare. Adultii dezvolta in general celulita la nivelul piciorului inferior, in timp ce copiii tind sa o faca pe fata sau pe gat.
Simptome celulita
Persoanele care sufera de celulita infectioasa au aceleasi reactii ca in cazul oricarei infectii, cum ar fi oboseala si transpiratia rece. In zona afectata se vor remarca roseata si umflaturile, caldura, sensibilitate crescuta si durere, blistere, scurgeri sau pete pe piele. Unele persoane pot prezenta si alte simptome cum ar fi frisoane, durere, febra si greata. Mai mult, glandele limfatice se umfla si devin dureroase la palpare. Celulita la nivelul piciorului, de exemplu, poate afecta glandele limfatice inghinale.
Ce trebuie sa stim despre sepsis
Fara tratament adecvat celulita infectioasa poate duce la sepsis. Acesta este o reactie anormala a sistemului imunitar la infectia severa care afecteaza organismul. In formele severe, sepsisul poate provoca soc infectios sau septic, care poate duce chiar la deces. Sepsisul se manifesta prin febra peste 38.3 grade Celsius, sau o temperatura sub 36 de grade Celsius, ritm cardiac crescut, rata respiratie crescuta, infectie, etc.
Celulita cauze
Bacteriile din grupurile Streptococcus și Staphylococcus sunt deseori intalnite pe suprafata pielii, fara a fi daunatoare. Insa, daca intra in piele (de obicei printr-o taietura sau o zgarietura), pot provoca o infectie cunoscuta sub numele de celulita infectioasa.
Ce ne predispune catre celulita infectioasa - factori de risc
- Varsta - Aceasta infectie a pielii este mai des intalnita la persoanele de varsta mijlocie sau la cele trecute de aceasta varsta.
- Obezitatea - Se pare ca celulita este mult mai frecventa in randul persoanelor cu exces de greutate sau obeze.
- Probleme ale picioarelor - Umflaturile (edemurile) si ulceratiile la nivelul picioarelor cresc riscul de dezvoltare a infectiei.
- Recidivari ale celulitei infectioase - Orice persoana care a avut o data aceasta infectie a pielii este susceptibila sa o faca chiar de mai multe ori intr-un an.
- Expunerea la factorii de mediu toxici - Apa poluata si prezenta pestilor si a reptilelor cresc riscul dezvoltarii celulitei.
- Probleme ale pielii - Varicela, eczemele, piciorul de atlet, abcesele si oricare alta afectiune a pielii - toate cresc riscul ca bacteriile sa intre sub piele si sa genereze infectii.
- Alti factori - Limfedemul (poate duce la umflarea pielii si craparea ei), afectiunile hepatice sau renale, diabetul, un sistem imunitar slabit (batranete, HIV, cancer), afectiuni circulatorii, chirurgie sau ranirea, utilizarea intravenoasa a medicamentelor, etc.
Complicatiile celulitei si sepsisul
Uneori pot aparea complicatii grave ale celulitei. Acestea includ umflarea iremediabila a zonei afectate sau infectii ale sangelui si sepsis. Aceasta afectiune care pune viata pacientului in pericol, este generata de bacteriile care intra in fluxul sanguin si necesita tratament de urgenta.
Printre simptomele sepsisului se numara febra, cresterea ritmului cardiac, respiratie rapida, tensiune arteriala scazuta, ameteala, flux de urina redus, transpiratie rece si paloare.
Tratament celulita
Celulita necesita tratament medical cu antibiotice, iar persoana afectata poate face unele lucruri pentru a-si ameliora starea generala cum ar fi:
- Sa se hidrateze corespunzator;
- Sa mentina zona afectata mai sus decat pozitia inimii pentru a ameliora umflaturile si durerea;
- Exercitii pentru celulita - miscare partii afectate a corpului in mod regulat pentru a preveni rigiditatea;
- Luarea de medicamente pentru calmarea durerii (ibuprofen).
Profilaxie celulita
Pentru a evita aparitia celulitei infectioase, se recomanda ingrijirea cu atentie a pielii, tratarea ranilor si a taieturilor adecvat pentru a nu se infecta, hidratarea corespunzatoare, adoptarea unui stil de viata bazat pe o dieta sanatoasa si practicarea de exercitii pentru celulita. Totodata, se poate apela periodic la saloane de infrumusetare unde se pot face diverse tratamente pentru ingrijirea pielii cum ar fi mezoterapia, tratamentul cu vacum, impachetarile corporale, etc.